Wednesday, March 3, 2010

Sungai Kg Serating

1. Seperti yang saya ceritakan dalam posting ''Berhari Raya Di Kg Serating'' saya menceritakan tentang keindahan pantai dan sungai kampung saya.

2. Sungai Kg Serating adalah sungai berair masin. Ia adalah bebas dari didiami oleh sang buaya. Sepanjang hayat saya mengenali sungai Kg Serating tak pernah ada kes pengguna sungai Kg Serating dibaham buaya kerana sungai memang tidak di diami oleh buaya.

3. Saya sempat berakit bersama Mat Iman iaitu anak saudara saya ke tengah sungai. Saya dapati sudah ada rumah terapung yang dibina untuk memelihara ikan-ikan sungai.

4. Adik ipar saya ada menyuluh ketam nipah pada malam hari. Kadang-kadang beliau pulang dengan 5 dan 6 ekor ketam nipah.

6. Di samping itu pada musim nipah kita boleh makan buah nipah. Saya pernah makan nipah muda hingga sakit perut!

7. Pucuk nipah muda pula boleh dibuat rokok daun digulung dengan tembakau jawa. Daun nipah pula boleh dibuat atap rumah atau bangsal di kebun atau ladang.

8. Saya masih ingat saya diajar makan buah bakau di paya bakau tepi sungai. Buahnya yang antara muda dan tua dikumpul kemudian dibuang kulitnya guna kaca dan botol yang pecah. Kemudian buah bakau yang telah dibuang kulit direbus. Kemudian di makan dengan kelapa parut campur gula.

9. Satu lagi aktiviti di paya bakau dan nipah sungai Kg Serating adalah aktiviti mencari lokan. Lokan adalah spesis hidupan seperti kerang, tiram, lala, kepah dll. Tetapi spesis ini lebih besar sikit.

10. Saya juga masih ingat di masa saya kecil saya mencari kepah dan kerang di sungai Kg Serating. Hasil carian dijual di pasar Jumaat Kg Rusila.

11. Sekarang ini ada tanah di tepi Jalan Dungun-K.Terengganu untuk dijual seluas 3.5 ekar dengan harga RM450,000.00 Tanah ini stategik untuk pembangunan lot banglo dengan anggaran keuntungan 80% hingga 100% memandang berhampiran lokasi tepi jalan dan kawasan istirehat sungai Kg Serating dan pantai Kg Serating. Kepada yang berminat boleh menghubungi no ini 0139487856.

Rohan
Kuala Lumpur
Via Nokia E90

No comments:

Post a Comment