Friday, June 25, 2010

Saya dan besi....


(Besi ini lebih kurang sama dengan spesis besi yang telah saya jinakkan..)

1. Sudah agak lama saya berehat dari berblog. Macam-macam halangan yang mendatang. Mungkin ada yang beranggapan bahawa saya akan "bersara" dari berblog. Tapi tidak sebenarnya. Menulis atau berblog adalah kegemaran saya. Apapun halangan saya akan selesai dulu halangan tersebut sehingga saya mula menulis semula.

2. Mungkin satu halangan dalam berblog ini adalah tumpuan yang telah saya alihkan dalam menjinakkan satu spesis besi yang agak liar dan liat.

3. Di dalam al-Quran ada direkodkan "Kami turunkan besi padanya kekuatan yang amat sangat dan keguanaan-kegunaan kepada manusia dan untuk Allah mengetahui siapa yang menolong-Nya dan rasulnya dalam perkara ghaib. Sesungguhnya Allah maha perkasa lagi kuat': Al-Hadid.

4. Al-Hadid (besi) datang dengan isim makrifat maknanya spesifik. Adakah ia merujuk kepada logam besi tertentu atau mana-mana bahan yang berasaskan besi? Tiada komentar dari mana-mana pentafsir al-Qur'an yang menghuraikan perkara ini.

5. Kalaulah al-hadid itu makrifat adakah ia merujuk kepada "Zul Fiqar" pedang lagenda yang terkenal yang digunakan oleh Nabi Muhammad s.a.w di dalam peperangan?

6. Saya hanya berani katakan wallahu'aklam!

7. Besi itu dikaitkan dengan perkara ghaib dan sifat yang jitu. Ia berkait dengan pihak yang ingin gunakannya dalam menolong Allah dan Rasulnya dalam perkara ghaib.

8. Kita tidak harus menghadkan spesis besi kepada logam besi sahaja. Kerana menurut sains ada berbagai-bagai spesis besi. Antaranya spesis besi yang ditakuti iaitu (uranium). Uranium yang diperkayakan boleh dijadikan bahan peledak yang lebih bahaya dari bom atom. Boleh memusnahkan sesebuah negara dalam sekelip mata.

9. Cubaan Iran untuk mengayakan uranium ditentang dan digugat oleh kuasa-kuasa besar. Adakah ini menghalang dari pemilikan umat Islam terhadap spesis besi yang ditakuti?

10. Saya tidak mahu pergi lebih jauh lagi. Seperti tajuk di atas ia adalah "saya dan besi...". Saya cuba berkawan dengan spesis besi. Antaranya Merc-Benz. Ia adalah besi yang telah diolah sehingga disegani.

11. Harganya agak menakutkan. Untuk mempertahankannya adalah sukar dalam mampu. Ketika saya mencari spesis ini dikedai-kedai kereta, jurujual memberitahu saya bahawa yang paling banyak memiliki spesis besi ini adalah ahli-ahli direct-selling. Lantas saya menceritakan hal ini kepada kawan-kawan peguam saya. Mereka mengatakan kamilah juga yang melelong kereta-kereta mereka apabila gagal menjelaskan tunggakan!

12. Apapun besi seperti magnet. Mempunyai sifat menarik dan menolak. Menarik kebaikan kepada empunya. Menolak perkara-perkara yang tidak diingini.

13. Saya pernah melihat perlanggaran antara Merc dengan kereta proton. Proton rosak teruk. Merc tidak patahpun platenya!

14. Apa lagi jika kita membincangkan nyawa jika berlaku pertembungan di atas jalanraya!

1 comment:

 1. blogwalking, nice to see your blog.
  it is a great and a good blog.
  please visit my blog, leave a comment, and follow me too.
  you also can order new movie for free, please leave comment to do it.
  after you order, i will post link download the movie which you order.
  thank you.
  and friendsgreeting.

  ReplyDelete