Saturday, April 3, 2010

Masa Depan Accidentologist

''At $300 million a year fees, it was hard to picture Patton French as an underdog. But he was playing to the crowd. Clay glanced around and wondered, not for the first time, if he was only sane one there. Were these people so blinded by the money that they honestly believed themselves to be defenders of the poor and sick?
Most of them owned jets!''
Chapter 15:King of Torts: John Grisham

Mereka melalui udara, kita melalui jalan bawah
------------------------------------------------------

1. Petikan di atas dari buku King of Torts oleh John Grisham menceritakan kekayaan peguam-peguam megendalikan kes-kes tort di Amerika Syarikat.

2. ''Accidentologist'' adalah cabang kes-kes tort. Kalau di mahkamah sesyen kes kemalangan difailkan dengan digit awal 53 kerana ada tuntutan gantirugi am dan khas.

3. Kalau di Amerika Syarikat yuran guaman tahunan mencecah USD300,000,000.00 (RM1,200,000,000) setahun! Tetapi di Malaysia yuran guaman tahunan bagi syarikat guaman RM100,000.00 sudah dianggap lumayan.

4. Begitu juga di Malaysia kalau peguam-peguam Malaysia membicarakan Merc, BMW dan kereta-kereta mewah lain di Amerika Syarikat peguam-peguam mereka membicarakan Gulfstream, Learjet dan lain-lain pengangkutan udara! Begitu jauh bezanya!

No Fault Liability
-------------------

5. Antara perbincangan hangat kini dalam kalangan peguam-peguam accidentologist di Malaysia adalah NFL.

6. Kalau mengikut telitian saya dalam MLJ, NFL sudah dibincangkan semenjak 30 dahulu lagi tapi tak pernah dilaksanakan.

7. Mengikut sumber-sumber yang biasa dengan isu ini pelobi dari kalangan ahli korporat insuran telah melobi pihak kerajaan terutamanya Bank Negara sehingga ada kata-kata yang mengatakan ia akan dilaksanakan selewat-lewatnya bulan 7 ini.

8. Sebagai peguam accidentologist saya katakan bahawa kalau NFL dilaksanakan di Malaysia ia hanyalah menguntungkan satu pihak sahaja.

9. Sistem nasihat (advisory system) di dalam tuntutan pihak ketiga yang cedera (3rd party bodily injury) mempunyai banyak hikmah dan kelebihan berbanding sistem keputusan tribunal NFL.

10. Kita harus ingat bahawa segmen masyarakat yang paling banyak menerima kesan NFL adalah masyarakat kelas bawah. Lebih spesifik adalah ''mat-mat motor''.

11. Ia adalah umpama perlawanan antara kelas korporat atasan dengan kelas bawahan mat-mat motor.

Yuran Kontinjen
-------------------

12. Saya pernah ternampak deraf Yuran Kontinjen iaitu 20% terhadap jumlah award yang diperolehi oleh plaintif sebagai yuran guaman.

13. Oleh itu tidak timbul isu ada peguam yang mengenakan yuran guaman sehingga 50% dari jumlah award.

Masa depan peguam-peguam tort
---------------------------------------

14. Kita melihat lebih luas. Kalaulah sistem kehakiman dan guaman kita lebih pragmatik dan berani maka tidak mustahil akan lahir peguam-peguam jutawan seperti Clay Carter dan Patton French.

15. Tindakan berkelas (class action) harus mempunyai ruang di Malaysia. Kalau tidak silap saya di dalam satu tindakan berkelas yang dimulakan oleh Lim Kitt Siang terhadap sebuah entiti korporat terkenal atas alasan beliau sebagai ''taxpayer'' telah ditolak oleh Mahkamah Persekutuan.

Kesimpulan
-------------

16. Dengan diperkenal NFL di Malaysia ia akan mematikan agenda Model Ekonomi Baru yang ingin melahirkan rakyat Malaysia yang berpendapatan tinggi antaranya melalui yuran guaman kes-kes kemalangan kerana peguam-peguam akan kehilangan kerjaya yang sedia ada sebagai perantara dalam tuntutan pihak cedera dengan gergasi insuran.

17. Aspek keadilan juga akan dinafikan dengan terlaksananya NFL kerana penilaian liabiliti dianggap tiada.

No comments:

Post a Comment