Wednesday, December 15, 2010

ILMU DUIT

1. Pohon maaf kerana lama tak kemaskini blog warkah serating. Bukan kerana tak pedulikan langsung dengan tak menjenguknya. Saya kadang-kadang menjenguk juga cuba untuk memuhasabah diri dengan apa yang ditulis.

2. Tajuk 'Manfaat besi' dianggap penting oleh saya. Oleh itu saya percaya saya dan tuan-puan memerlukan masa untuk menghadamnya.

3. Sekarang saya ada satu topik yang sangat penting. Iaitu 'Ilmu Duit'.

4. Kalau duit tiada dalam poket beranikah anda keluar dari rumah? Bahkan kalau anda berada dirumah pun tanpa duit apa yang anda hendak makan?

5. Kata seorang kawan saya 'kepala Agong' ini kalau tiada dalam poket kita akan susah dengan merujuk kepada lambang kepala Agong kepada wang kertas.

6. Saya bukan hendak ceritakan perbezaan-perbezaan pada wang kertas atau syiling atau dinar atau dirham. Apa yang hendak saya ceritakan keajaiban wang.

7. Menurut penulis buku "The Web of Debts" wang tercipta dengan satu 'swipe' kad kredit. Ini satu rahsia ilmu wang. Iaitu wang tercipta dengan hutang baru terlebih dahulu dibuat dengan pembayaran selepas hutang dibuat.

8. Seterusnya jika kita perhatikan pada wang kertas USD ada perkataan ''This note is a legal tender for all debts public and private''.

9. Cuba kita bandingkan dengan perkataan pada wang kertas Malaysia ''WANG KERTAS INI SAH DIPERLAKUKAN DENGAN NILAI''.

10. Pasaran matawang menujukkan wang kertas USD lebih kuat dan kukuh. Adakah kerana ayat-ayat yang ada di dalamnya?

11. Saya sebagai peguam menjawab secara setuju dengan soalan di atas.

12. Saya berpandangan bahawa penderaf wang USD lebih teliti. Kata-kata dalam USD menujukkan ia mampu menjelaskan SEGALA HUTANG PIUTANG (ALL DEBTS)!!

13. Oleh itu kita tidak hairan bahawa walaupun US mempunyai hutang bernilai trillion USD tetapi wangnya telah dideraf mampu menjelaskan segala hutang!!

14. Satu lagi untuk mengekalkan mutu wang, kerajaan telah meluluskan beberapa akta seperti Penal Code dan AMLA.

15. Anda tentu ada menerima email dari individu tak dikenali tentang duit yang tersadung dalam akaun-akaun tertentu. Situasi ini jika diteliti ia jatuh kepada kes AMLA.

16. Walaupun saya akui ada individu-individu tertentu yang mengalami kesulitan dalam mencairkan wangnya dari dana luar negara. Dalam kes ini undang-undang tertentu harus diteliti agar tidak jatuh di dalam kes AMLA.

17. Nanti jika ada kesempatan saya akan bahaskan lagi ILMU DUIT.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

1 comment:

  1. numpang lewat pak.. klik namaku kunjungi blogku..

    ReplyDelete